Koolmonoxide (CO) is de onzichtbare moordenaar, het is immers volledig geur-, kleur- en smaakloos. CO kan je doden voordat je het hebt opgemerkt. Zorg voor een vroegtijdige waarschuwing met een koolmonoxidemelder.
Kom alles te weten over koolmonoxide. Welke melder beantwoordt aan uw behoeften?Meer informatie ook op: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide
Zorg ervoor dat uw CO-melder op de juiste plaats geïnstalleerd wordt.
Deze tips tonen u hoe u uw melder optimaal kunt gebruiken.
Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas dat ontstaat als bijproduct van verbranding van bronnen zoals open haarden, kooktoestellen en boilers. Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van CO in een woning, zoals gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen of een foutieve installatie van toestellen.
Koolmonoxide wordt ook wel de stille moordenaar genoemd omdat het een volledig kleur-, smaak- en reukloos gas is, wat inhoudt dat men het niet kan zien, proeven of ruiken. Het kan leiden tot plotselinge ziekte of overlijden doordat het alle zuurstof uit het bloed haalt. Het kan u schade toebrengen voordat u er weet van hebt.
Koolmonoxide doodt jaarlijks zeker 15 mensen in Nederland. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide als gevolg van een privé-, arbeids- of sportongeval. In België, vallen jaarlijks zeker 30 doden en raken 1.500 personen gewond door koolmonixidevergiftiging. Volgens deskundigen wordt dit cijfer zelfs te laag geschat. Iedereen die in een huis woont met brandstofverbruikende toestellen, een open haard of een garage aan het huis vast loopt mogelijk gevaar op CO-vergiftiging. Barbecues op gas of generatoren kunnen ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging als ze in de buurt van de woning staan. Ongeboren baby’s, kleuters, zwangere vrouwen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn nog gevoeliger voor koolmonoxidevergiftiging.
Koolmonoxidevergiftiging is moeilijk vast te stellen, omdat er vaak misleidende symptomen optreden. Deze hangen af van de concentratie koolmonoxide:
Lichte – Hoofdpijn en misselijkheid
Matige – Slaperig en overgeven
Ernstige – Bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg
Rookmelders zijn een eerste beveiligingsmiddel. De onderstaande brandbeveiligingsproducten kunnen bijkomende bescherming bieden:
CO-melders zijn beschikbaar in vele modellen. Zo zijn er uitvoeringen op batterijen die blijven werken, uiteraard ook als de stroom uitvalt. Er zijn ook gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders. Handig, aangezien je één melder hebt die bescherming biedt tegen twee dodelijke gevaren in het huishouden.
AngelEye biedt consumenten een compleet assortiment CO-melders, bestaande uit zowel standalone als gecombineerde systemen (raadpleeg onze productpagina voor een meer gedetailleerde beschrijving hiervan).
De detectie technologie van een CO-melder verschilt van die van een rookmelder. De CO-melder meet de hoeveelheid koolmonoxide en de blootstellingsduur. CO-melders zijn ontworpen om een alarmsignaal te produceren voordat het koolmonixideniveau een gevaarlijke werking heeft.
Als het alarm een bepaald koolmonoxideniveau waarneemt gedurende een bepaalde tijd, zal het een alarmsignaal geven. Het is heel goed mogelijk dat u geen symptomen van CO-vergiftiging ondervindt als het alarm afgaat, maar dat betekent niet dat er geen CO aanwezig is in de lucht.
Als het alarm afgaat, reageert u als volgt:
Voor meer informatie over koolmonoxide en veiligheidsmaatregelen, kunt u contact opnemen met de plaatselijke brandweer of met onze klantenservice.
Verhoog de doeltreffendheid van uw brandbeveiligingsproduct door het op de juiste plaats te installeren. Volg ons installatie stappenplan op de onderstaande link:
https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxidemelders/meer-info/plaatsingsadvies-co-melder
Test uw alarm minstens eenmaal per week met de Test/Pauzeknop.
Als de test niet goed verloopt:
Maak de melder minstens eenmaal per maand schoon en gebruik nooit water, schoonmaak- of oplosmiddelen omdat deze de melder kunnen beschadigen. Test vervolgens de CO-melder.
Stofzuig voorzichtig de buitenkant van de CO-melder met het zachte borstelhulpstuk van uw stofzuiger. Test vervolgens de CO-melder.
Vervang de batterij wanneer de CO-melder tweemaal per minuut piept (het lege-batterijwaarschuwingsignaal). Ongeacht de door de fabrikant vermelde levensduur van de batterij, MOET u de batterij nmiddellijk vervangen zodra de melder begint te “piepen” (het lee-batterijwaarschuwingsignaal) Het lege-batterijwaarschuwingsignaal kan 30 dagen duren; niettemin moet u de atterij onmiddellijk vervangen n de wekelijkse test uitvoeren om u veligheid te blijven garanderen.
Idealiter moet u één melder plaatsen in, of in de buurt van, elke kamer waarin een brandstof verbruikend toestel staat. Als u echter meer dan een toestel hebt en slechts één melder, moet u rekening houden met onderstaande punten om de beste installatieplaats te bepalen.
Moet het op het plafond worden geïnstalleerd op tenminste 30 cm afstand van elke muur, van elk lichtarmatuur of van welk ander obstakel dan ook. Als de melder op de muur wordt gemonteerd, moet deze hoger dan iedere deur of raam en op minstens 15 cm van het plafond geïnstalleerd worden. Als de melder daarentegen wordt geïnstalleerd in een ruimte met een schuin- of puntplafond, moet deze minstens 1 meter lager worden bevestigd dan het hoogste punt in de ruimte, zolang dit hoger is dan alle aanwezige ramen en deuren.
Als de melder in een kamer hangt die ver verwijderd is van het toestel, moet de melder zich bevinden in de ruimte waar de bewoners zich bevinden.
Een melder moet op minstens 1.8 meter van het brandstof verbruikend toestel worden geïnstalleerd.