Brand: Feiten & Preventie

In Nederland sterven elk jaar meer dan 40 mensen door woningbranden. Meer dan 700 zijn ernstig gewond. 7000 branden vinden elk jaar plaats in huis. 70  80% van de brandslachtoffers valt s nachts, tussen middernacht en 6 uur in de ochtend, terwijl de mensen slapen.

U WORDT NIET WAKKER DOOR DE ROOK! De rook produceert gassen die al bij kleine concentraties uw reactievermogen (zowel fysiek als mentaal) en uw zintuiglijke waarnemingen verminderen (geur, smaak,). In hoge concentraties zijn deze gassen dodelijk.

Rookinademing is dus de grootste boosdoener. Met een goed onderhouden rookmelder in huis heeft u enkele minuten extra. Minuten die uw leven kunnen redden.

De Tien Geboden voor Brandveiligheid

  1. Toon uw gezinsleden de brandrisico’s en oefen het brand-vluchtplan.
  2. Installeer minstens één rookmelder op elke verdieping van uw woning.
  3. Laat elektrische apparaten niet op standby staan, want deze kunnen brand veroorzaken. Trek de  stekker uit alle toestellen voor het slapen gaan en zorg voor een correct onderhoud van alle toestellen.
  4. Laat kaarsen nooit onbewaakt branden en houd ze verwijderd van ontvlambare materialen.
  5. Doof alle sigaretten zorgvuldig uit in asbakken en rook nooit in bed.
  6. Houd aanstekers, lucifers en ontvlambaar materiaal uit de buurt van kinderen.
  7. Wees u ervan bewust dat 40% van de keukenbranden ontstaat door het koken en laat frituurpannen nooit onbewaakt achter.
  8. Laat kleding of ander materiaal nooit liggen in de buurt van een verwarmingstoestel of nachtlamp.
  9. Zorg ervoor dat uw rookmelders continu stofvrij zijn, test het alarmeenmaal per week en zorg voor een regelmatig onderhoud.
  10. In geval van brand: verlaat het huis, sluit alle deuren en bel de brandweer.